Niet alle musea in Nederland zijn toegankelijk voor honden. Daar is ook wel wat voor te zeggen, alhoewel Plouf misschien wel eens naar de schuttershond op Rembrandts Nachtwacht zou willen kijken. Het valt in ieder geval niet te verwachten dat de gemiddelde hond heel erg wordt gestimuleerd in de meeste musea.
Maar … het Arnhemse Openluchtmuseum is echt een museum voor iedereen, voor jong en oud, voor mens en hond. Plouf mocht mee en vermaakte zich uitstekend tijdens haar eerste museumbezoek. Sinds 7 december 2019 staat het hele museum in het teken van winteractiviteiten. Het is dan weliswaar koud, het is dan ook vroeg donker, maar er heerst een ouderwetse en gezellige sfeer. Die begint al meteen bij de ingang waar voor de Amsterdamse Westerstraat een ijsbaan is opgebouwd. Je kunt er schaatsen huren en genieten van de winterse pret.
Het museum heeft een oppervlakte van maar liefst 44 hectare en is zowel landelijk als stedelijk. Gebouwen van vroeger hebben hier de kans gekregen om voort te bestaan. Boerderijen, herenhuizen, molens, plaggenhutten, fabrieken, werkplaatsen, een tramremise … het is ons historisch erfgoed dat hier staat.
Hier kun je heerlijk wandelen langs over het terrein opgestelde vuurkorven en heel wat honden maken gebruik van de gelegenheid om dat ook te doen. Zolang ze aan de lijn lopen en eventuele troep die ze maken netjes wordt opgeruimd, kan dat gewoon. Ze zijn zelfs welkom in de horecagelegenheden.
Plouf is maar niet meegegaan naar één van die eetgelegenheden want ze vond het toch nodig om weer eens het water in te springen bij één van de molens. Met zo’n natte vacht durf je haar dan niet meer mee naar binnen te nemen. Iedere bezoeker had op die plek oog voor de Zaanse huizen en het vissersbuurtje, maar Plouf keek alleen maar naar de eenden die haar uit zaten te dagen vanuit de sloot. En ze ging ze achterna.
Wandelen, gebouwen van buiten en van binnen bekijken, bijkomen met een oliebol, wat warme drank of ’t Goeye Goet winterbier van de eigen brouwerij: dit is het winterse Openluchtmuseum. Voor de kinderen is er zelfs een spannende sleebaan aangelegd pal voor de Stellingmolen uit Delft.
Aan het aantal honden te zien hebben de viervoeters hun weg naar het museum al aardig gevonden. Het is weer eens een leuke bestemming voor hond én baasje(s). De honden mogen niet óveral naar binnen maar toen Plouf bijvoorbeeld de bierbrouwerij binnenstapte, werd ze beloond met een hondenkoekje. Daar komt ze dus vast weer eens terug.
Geweldig dat de hond mee mag in het museum. Uiteraard niet in de gebouwen en op de ijsbaan , en de honden rommel opruimen , dan gewoon even om en om apart van alles genieten ! Anders zit je daar toch maar mee om de hond ergens te plaatsen voor 1 dag !!!
Zo is dat! Geweldig dat het kan en mag!
Ik ga het zeker doen.!
Prachtig Museum-wandelpark, waar de hond aangelijnd zeker mee mag.
De honden mogen niet mee in de gebouwen i.v.m. de collectie, decorstukken. Honden mogen dan wel weer mee in de tram. Alleen officiële hulphonden zijn ook in de gebouwen welkom. Aanrader.
Ik heb geen hulphond, wel een hond die we zoveel mogelijk overal mee naar toe nemen en die dan ook al heel wat heeft gezien en gedaan. Ze heeft het formaat van een kleine herdershond. Ze is ontzettend vriendelijk en rustig, en gelukkig bijna altijd welkom. Ik zoek dat vooraf wel goed uit, want de beperkingen zijn natuurlijk groter dan met een hulphond.
Wat fietsen betreft: ze wil ook niet achter in een karretje, en meelopen aan de fiets heb ik nooit geprobeerd, omdat dat eigenlijk maar beperkt goed is. Boven de 20 graden of zo krijgt een hond naast de fiets het al snel te warm, en voor de gewrichten mogen ze eigenlijk niet langdurig sneller rennen dan draf.
Wat ze wel leuk vindt, is een bakfiets. Daar kan ze je aankijken, en kan ze vrij om zich heen kijken. Misschien een tip?
Oh ja, en een land waar we verrassend goede ervaringen hebben met reizen met de hond, is Hongarije. In de herfst, want in de zomer vind ik het zelf ook te warm.